Húsvétkor többet iszunk és menekülünk
2015. március 21. írta: dreamtravel

Húsvétkor többet iszunk és menekülünk

Több kutatás is bizonyítja, hogy egyre többen menekülünk otthonról. Többnyire a váratlan locsolók megvendégelésétől, az azzal kapcsolatos házimunkák elől futunk valamelyik turisztikai övezetbe. Van egy másik kutatás is, amely pedig azt mutatta ki, húsvétkor kétszer többet iszunk, mint egy átlagos hétvégén. Főként bort. Idén a nagy kérdés az lehet, hova meneküljenek a borivók a nyuszi elől? 

A Balaton már készül a menekülő turistákra, Gyenesdiáson például több szállás is kedvezményes, 3+1 éjszakás akciókkal készül a húsvéti vendégek áradatára. Ha itt alszunk, ne feledjük, hogy a település környékén van a Balaton egyik legrégibb pincéje, amelynek vastag tölgyfa mestergerendájába az Anno Domini 1644 Jesus Hominum Salvator feliratot vésték.  Aki a drágább borkóstolókat kedveli, az átugorhat innen Vonyarcvashegyre, a Bock Bisztróba, amelynek honlapjára ezt írták:Abba még senki nem ment tönkre, hogy megpróbált a vendégek kedvében járni.”  (Milyen örökérvényű igazság ez, mégis hányszor találkozunk a Balatonon (is) éppen ennek ellenkezőjével.)

nyul.PNG

Innen 20 kilométerre, a 71-es főút mellett található a Varga Pincészet hatalmas gazdasága, amelyről csak kevesen tudják, hogy szintén látogatható. Sőt! Tavaly még egy kis boltocskát is nyitottak, hogy az erre járók feltankolhassanak, mielőtt kinyitják nyaralóikat.  Varga Péter, a pincészet vezetője nem véletlen nyitotta meg ezt a barátságos üzletecskét. Az egyik palackjának hátcímkéjére ezt írta: „Gyorsan változó világunkban borfogyasztási szokásaink is gyökeresen megváltoztak. Borivó, bortermelő nagyszüleim egy kezükön meg tudták számolni, hányféle bort ittak életükben. Mi már alig tudjuk számon tartani a sok megkóstolt fajtát, borvidéket, országot, sőt kontinenst. Van, hogy áruházban ezerféle borból kell kiválasztanunk a megfelelőt. Ezért egyre különlegesebb és kirívóbb borokat kell készítenünk, úgy borminőségben, mint csomagolásban és megnevezésben is. Úgy tűnik azonban, hogy a borfogyasztóknak a sokszínűség mellett szüksége van néhány megbízható, „jóitatú” fajtára, ami fogyasztásának gerincét adja, és amit ésszerű áron, praktikus csomagolásban szerezhet be.” – Ebben a főút melletti boltocskában ezeket a borokat is megvásárolhatjuk, a jó közlekedési viszonyoknak köszönhetően, könnyen telepakolhatjuk autónk csomagtartóját. 18 kilométerre innen található Zánka. Itt van például a Lídia Borház, de innen néhány percre van Szentantalfa, ahol még legalább tíz olyan pincészetet találhatunk, amelyek szívesen fogadják borturistákat. Ilyen például a Cseh Családi Pincészet vagy a Molnár Családi Pincészet. Újabb 20 kilométer utazva Balatonfüredre érünk, ahol a jó borok mellé, Picasso, Hamvas Béla és Robert Capa kiállítását ajánljuk. Ha valaki elegendő kultúrát fogyasztott Füreden, akkor annak azt ajánljuk, hogy ugorjon még el Csopakra, Alsóörse, ne hagyja ki Lovast sem, mert itt olyan pincészeteket is találhat, amelyeket csak a legbeavatottabb borbarátok ismernek. A régióban van például a Levendula Pincészet, ahol nem véletlenül ízletesek a borok. A tulajdonos Mozartot hallgattat boraival. (Masaru Emotu volt az első tudós, aki felfedezte, hogy a szép zenék jótékonyan hatnak a víz kristályos szerkezetére, a pincészet vezetői szerint, a borra is jótékonyan hat az igényes zene.)

nyul2.PNG

Ha unjuk az északi partot, húsvétkor több jó pincészetet meglátogathatunk a déli parton is. Sokan azt állítják, hogy a déli part legjobb panorámája és túrógombóc desszertje Majthényi Présház étteremben van Balatonlellén. Mások a Veszprémi pincére, vagy Bujdosó pincészet, Légli Ottó, a Konyári Pince boraira esküsznek. Mi azt ajánljuk, próbálják ki mindent! Ha nem húsvétkor, akkor mondjuk a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat kezdetén. Májusban, amikor közel 120 programmal is várják  a vendégeket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitottbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr687288371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása