Picassók, költők, háborús tudósítók lepik el a Balatont
2015. március 17. írta: dreamtravel

Picassók, költők, háborús tudósítók lepik el a Balatont

Nemzetközi kutatások szerint: a turisztikai bevételek 40 százaléka a kulturális turizmusból ered. Ezeket a kutatásokat is figyelembe vették Balatonfüreden, amikor megtervezték a város programjait. A hétvégétől például Robert Capa és Hamvas Béla rajongóit várják a városban. De e mellett lesz költőverseny és Picasso kiállítás is.

Pénteken nyílik Balatonfüreden Hamvas Béla életét bemutató kiállítás. Mint ismert:Hamvas kivételes módon rajongott a Balatonért.  Vaszary Villában ebből kaphatunk ízelítőt. Másnap ugyanitt kezdődik  Robert Capa tárlata, a mely 44 képet mutat be a világhírű fotóriporter 1933-1954 között készített felvételeiből. Láthatunk fotókat a harmincas évek Párizsából, második világháború  utáni Kelet-Európában és Izraelben készített riportokból és az ázsiai tudósításaiból is.

 

graffiti.PNG

Az utca embere is érti Picassót. Utazni is képesek érte.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kultúráért felelős főosztályvezetője elmondta: Hamvas és Capa mellett, két másik húzónevet is felvonultatnak idén azért, hogy megnyerjék az utazni vágyó turisták figyelmét. Augusztusig láthatják itt Picasso képeit, később pedig költőversenyt is hirdetnek a Balaton népszerűsítése érdekében. Nobel-díjas olasz költő tiszteletére megrendezik (1992 óta évről évre) a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat.

Cserép László főosztályvezető hozzátette:a fogyasztható, de igényes kultúra iránti igényt jól mutatják a nemzetközi trendek is. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) elemzései rámutatnak arra, hogy az elmúlt két évtizedben a kulturális turizmus egyértelmű megatrendként jelenik meg a világ turisztikai piacán. Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális turizmusnak köszönhető.

Az UNWTO mellett, a balatoni szakmai szervezetek is fontosnak tartják a kulturális programokat a Balaton partján. Szerintük  a színes programok, a szállásadók kedvezményei segíthetnek abban, hogy több turista aludjon tavasszal is a Balatonnál. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy: a jó programoknak köszönhetően,  a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára olyan vonzó hely lehet majd, ahol tavasszal, ősszel, télen is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással. Ehhez azonban meg kell újulnia a régiós turisztikai rendszernek, ennek első lépései már meg is kezdődtek. Májusban például közel 120 program várja majd az ide látogatókat, amelyek többségét a helyi turisztikai szakemberek szervezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitottbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr947277525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.18. 12:13:13

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása