Forddal vagy Jaguarral  meneküljünk, ha jön végítélet?
2016. január 17. írta: dreamtravel

Forddal vagy Jaguarral meneküljünk, ha jön végítélet?

Az apokalipszis négy lovasa is ott van Balatonfüreden

Balatonfüreden látható a világhírű Albrecht Dürer kiállítása. Az 1471. – 1528. között élt művész talán leghíresebb képe az Apokalipszis négy lovasa című alkotása. A kép - egyes bibliamagyarázók szerint - a Háború, Hódítás, a Halál, az Éhínség vagy Pestis  megtestesítői. A végítéletet egyébként számos más művész is elképzelte már. A mozikban például lovak helyett, autókat használnak, hogy elmeneküljenek az utolsó nap elől. A legjobb példa erre a Mad Max című film. Az első részben egy Forddal lehetett túlélni az apokalipszist. Azóta számos márka próbálta reklámozni autóját azzal, hogy elkészítette saját Mad Max járgányát. A BMW, a Jaguar, de még a Skoda is beszállt a virtuális versenybe. Ezek a gyártók és tuningcégeik is olyan járműveket terveztek,  amelyek akár egy kisebb apokalipszist is kibírnának.

durer.PNG

A klasszikusokat és a filmeseket is foglalkoztatja a kérdés

Düreren kívül Hans Memling, Hieronymus Bosch, Michelangelo, El Greco is megfestette azt az időpontot, amikor kő kövön nem marad földünkből. De a mai művészeinket is foglalkoztatja ez a kérdés. A végítélet utáni élet a XX. és a XXI. századi filmipart is megihlette. Will Smith főszereplésével készítették el például A legenda vagyok (2007) című filmet, Ebben Robert Neville  a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. Hasonló témát dolgoz fel Bruce Willis főszereplésével készült 12 majom (1995) film is. Ebben James Cole börtönbüntetését tölti egy olyan jövőben, ahol az emberiség 99%-át kiirtotta egy rejtélyes vírusfertőzés, mely 1997- ben terjedt el. Ezzel a témával foglalkozik Mel Gibson Mad Max trilógiája is, amelynek első részét 1979 - ben mutattak be. Tavaly pedig elkészült a film remake-je. Ebben a világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott.

mad_max.PNG

Dürer festményein a lovak hátán érkezik a "végítélet". A filmekben pedig a benzinnek és az autók lóerőinek jut a  főszerep abban, hogyan lehet túlélni az "utolsó napokat". Különösen így van ez a Mad Max című filmben. Számos cikk foglalkozik azzal, hogy a kultikus filmben milyen autókat használnak. Mad Max az első részben egy Ford Falcon Coupe XB GT-vezetett. Az autót  ma egy múzeumban őrzik, a Ghostbusters Cadillacje, a Miami Vice Ferarrija és James Bond Jaguárja mellett.

jaguar.PNG

A tuningcégeket is inspirálja a téma

A 2015-ös Mad Max filmben egyébként egy 1950-es években gyártott Jaguár is feltűnik. Az egyik tuningcég készített néhány tervet arra is, hogy milyen lenne az új Mad Max, ha veterán járművek helyett, mai autók szerepelnének a filmben. Szerintünk a Jaguárt lehetne a legjobban átalakítani, ha újabb részt forgatnának. De csináltak "túlélő" járművet Skodából és BMW-ből is.

jag2.PNG

Egyre több újság arról ír, ha most kellene a végítélet napja után útra kelni, akkor Land Roverrel próbálnák venni az extrém útakadályokat. A Daily Mail már 2007-ben is írt arról, hogy a háborúk megnyeréséhez, manapság Mad Max típusú járművek is kellenek. Ilyen autókat egyébként Land Roverek átalakításával is készítenek. Ebből már létezik bombabiztos verzió is, amelyeket a civilek is megvásárolhatnak.

ford.PNG

Békeidőben menjünk Mustanggal

A békésebb időkben, Dürer négy lovasához azonban a legjobban, a Ford Mustang illene. Ezzel az autóval simán elugorhatunk Balatonfüredre. A hűtőrácsán lovat hordozó modellben, pont úgy érezhetjük magunkat, mint egy filmben.  Úgy érezhetjük magunkat, mint   Steve McQueen Bullitban,  vagy a Bosszú Börtönében Sylvester Stallone, vagy a Tolvajtempóban Nicolas Cage. No persze áldozhatunk vele a kutúra oltárán is, ha mozi helyett, a füredi kiállítás felé vesszük az útirányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitottbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr748281684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása