Egy hársfa is elég, hogy a pestiek elinduljanak vidékre
2015. március 10. írta: dreamtravel

Egy hársfa is elég, hogy a pestiek elinduljanak vidékre

Nem mindig kellenek milliók ahhoz, hogy turistákat csaljunk egy – egy városba. Néha elég egy fa is. Legalábbis ezt bizonyítja az, ami most Balatonfüreden történik.

A tóparti városban nem lehet panasz arra, hogy kevés a turista. Legalábbis nyáron. Ide azonban már tavasszal is érdemes elutazni azoknak, akik érdeklődnek az igényesebb kulturális események iránt. Néhány napja nyílt meg a Picasso kiállítás, de hamarosan Robert Capa képeit is megnézhetjük itt. Ezzel szinte párhuzamosan az irodalomkedvelők is csomagolhatják bőröndjeiket, foglalhatják füredi szállásaikat. Hamarosan kezdődnek a Hamvas Béla napok.

Március 20. - 21. -én (péntek, szombat) az olvasásfüggők mellett, a zene és a borok iránt rajongók is találhatnak olyan eseményeket, amelyek miatt érdemes ellátogatni Balatonfüredre. A Tagore sétányon igényes fúvószenekari műveket hallgathatunk, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló „ráolvasásnak" is tanúi lehetünk. 2000. óta a "hamvas-hárs" alatt, minden évben ünnepséget tartanak. Itt minden alkalommal a magyar mellett még egy nyelven (eddig szerb, francia, német, olasz, hindi, angol, kínai) "a fára olvassák" Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből.

Cserép László, a Balatonfüred önkormányzat oktatási és idegenforgalomért felelős osztályának vezetője az egyik lapnak elmondta: a programokat úgy állították össze, hogy az a helybéliek mellett, megmozgassa a távolabb élő Hamvas-rajongókat is. Az esemény egyfajta korai szezonkezdetnek is felfogható a Balaton partján.

motor.PNG

Slow turizmus: motorversenyek ideje lejárt, most a művészetek vonzzák a turistákat

 

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke mindezekhez hozzátette: a füredi kiemelt eseményeket tavasszal majd a Nyitott Balaton elnevezésű akció keretén belül is népszerűsítik. A közel negyven Balaton környéki települést összefogó szervezet célja, hogy megmutassa, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a főszezonon kívül is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni.

Éskovács Péter, a Balatoni Regionális TDM Szövetség kommunikációs tanácsadója mindezekhez hozzátette: figyelemreméltó az a civil kezdeményezés, amelyet a Hamvas Béla asztaltársaság indított el. A helyi lakosok jól ráéreztek mi hiányzik a Balatonról. Ugyan sok apropója lenne annak, hogy az irodalmat, festészetet kedvelők a Balatonra utazzanak, de az ezekben rejlő lehetőségeket tudatosan csak kevés településen aknázzák ki. Mint ismert: Hamvas imádta a Balatont. A róla elnevezett asztaltársaságot öt házaspár, Balatonfüredről, Pécselyről, és Veszprémből alapította, tiszteletbeli elnökei Sava Babić, szerb műfordító, Hamvas egyik nagy tisztelője és Szőcs Géza, költő. Hamvas Béla születésének napját ünnepelve (március 23.) minden évben megemlékezést tartanak a Tagore sétány Hamvas-hársa mellett. A fát Sava Babic ültette még kétezerben, a Koloska völgy egyik hársfájáról írt Hamvas szöveg nyomán. Az ő ötlete volt az is, hogy mindig más nyelven olvassák rá a fára Hamvas FÁK című esszéjének egy részletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitottbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr827256855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása