Mi a közös a Fradiban és a Boney M együttesben?
2015. július 31. írta: dreamtravel

Mi a közös a Fradiban és a Boney M együttesben?

A hévízi rendezvényszervezők néhány napja adták hírül, hogy augusztusban, a 80-as évek disco- slágergyáros együttesével, a Boney M ma is élő tagjaival próbálnak újabb turistákat csalni a fürdővárosba. A hír hallatán összeszedtük, kik lehetnének még azok, akiknek neve hívószó lehet a hévízi turizmusban. Ilyen lehet például a „Fradi”, az egyik monacói hercegnő, esetleg a dalai láma neve. -olvasható abban a közleményben, amelyet újságírók és bloggerek számára állítottak össze Hévíz városának turisztikáért felelős szakemberei.

Kevesen tudják, hogy melyik az a magyar város, ahová a kelet-római császár, a dalai láma mellett, a monacói hercegnő és a múltszázad híres angol orvosai is szívesen eljártak. Az viszont már köztudottabb, hogy a magyar írók, költők (Csokonai, Kosztolányi, Karinthy) szívesen fürdőztek a hévízi tó vizében. Manapság pedig sportolóink kezdik felfedezni a várost, ide jár regenerálódni a Ferencváros csapata is. Az orvosok szerint: a hévízi tó iszapja az egyik legjobb (szelíd)gyógymód a sportsérülésekre.

A tó legendája egészen a római korig nyúlik vissza. Egy keresztény nővér egy lebénult kisfiút szeretet volna meggyógyítani. A Szent Szűz megjelenéséért imádkozott, hogy gyógyítsa meg a gyermeket. Ekkor forró víz tört fel a földből, ennek iszapja pedig meggyógyította a fiút, aki történetesen a Kelet-Római Birodalom későbbi uralkodója, Flavius Theodosius volt.

Kutatások szerint: Hévíz területén már a kőkorszakban is éltek emberek. A rómaiak már a II. században lefektették a hévízi fürdőkultúra alapjait, amelyet Villa Rusticának neveztek el. Az igazi nagy fejlesztések csak a XVIII. században kezdődtek meg. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építi, 1795-től pedig elkezdi a tó körüli munkálatokat, fürdőterület kialakítását. Ettől az időtől kezdve a hercegek, grófok és a művészeti élet kiválóságai is kezeltetik magukat a városban. Sőt, a nemzetközi orvostudomány kiválóságai is megjelennek Hévízen.  Angliából utazott ide például Dr. Richard Bright, aki a XIX. század elismert kutatója volt. Könyveiben külön fejezetett szentelt a magyar egészségügyi életnek is. Minden bizonnyal a szaktekintély írásai is hozzájárultak ahhoz, egyre több külföldi is felfedezte a tó gyógyító hatásait.

Ha már az angolszász hírességekről beszélünk, meg kell említenünk, az egykori monacói hercegnő nevét, aki ugyancsak sokat tett azért, hogy az akkori társadalmi elit számára is ismert legyen a város neve. Lady Hamilton, akinek első férje Albert, monacói herceg volt, a királyi „kényszerházasságból” Magyarországra szökött szerelmével, Gróf Festetics II. Taszilóval. A skót hercegnő és a magyar főnemes számos, több napig tartó partit adott itteni rezidenciáján, az ide érkező külföldiek mind megtapasztalhatták a tó jótékony hatását.

Az irodalmárok közül Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső és Csokonai Vitéz Mihály is tiszteletét tette Hévízen, gyakorta járt itt a grófok közül Széchenyi Béla és Bethlen István. A látogatók között a dalai láma már csak a hab a tortán.

A víz mágikus varázsa nem lenne ilyen erős azoknak az orvosoknak a szaktudása nélkül, akik ugyancsak sokat tettek Hévíz népszerűsítése érdekében. Közülük, ki kell emelnünk Dr. Moll Károlyt, akinek korszakalkotó találmánya a súlyfürdő volt, ám az ő nevéhez fűződik a tó áramlási térképének elkészítése is. Moll hévízi munkásságának köszönhetően legendává lett az orvostudományban.

A nyugat-balatoni termálváros, gyógy-turizmusáról híres, a sportolók világában is. Talán nem véletlen van itt a „Fradi-templom” is. A focisták körében mindennaposak a balesetek, Hévízen ezek a sérülések is kezelhetők. A Fradi öregfiúk válogatottja például rendszeresen jár Hévízre. Gyakran játszanak jótékonysági meccseken, de aztán ők is hévízi tóban kötnek ki. Dr. Major Zoltán, az egyik helyi szálloda sport és reumatológus szakorvosa szerint, az ő kezelésükben a kulcs a hévízi gyógyvíz, a tradicionális hévízi terápia, és a jól képzett szakembergárda. Köztudott, hogy a meleg vízben való fürdőzés elősegíti a mozgásszervek és az egész szervezet regenerációját, sérülések és műtétek után pedig a rehabilitációt. Megfelelő indikációval alkalmazva a hévízi termálvíz meggyorsítja a felépülést. Egy sportolónak – különösen a profiknak – elengedhetetlenül szükséges a feszített, aktív mozgás után az izmok ellazítása, ebben óriási segítség a hévízi termálvíz és terápia együttese. Ahogyan mozgás előtt az izmoknak a nyújtás szükséges, legalább annyira fontos a sport utáni utómunka, melyet sokan elfelejtenek. Nem pusztán akkor kell tehát igénybe venni a termálvíz jótékony hatását, ha egy izom megsérült, mozgás után akkor is jót tesz egy hévízi fürdőzés, ha sportbalesetről nincs is szó - állítja az orvos.

Manapság a konferenciaturizmus szervezői is kezdik felfedezni a magyar települést. Nem véletlen, hogy Európa egyik legnagyobb egészségturisztikai szakvásárát, (Meeting of the Spas of Central Europe) itt rendezik meg októberben, ahová Észak-Amerikától az Arab-öböl térségéig, a világ számos pontjáról várnak látogatókat. A kiállítást konferenciák, hotelbejárások, társasági programok, illetve különböző bemutatók színesítik. A rendezvény komoly üzleti potenciállal rendelkezik, a korábbi kiállításokon több mint 160 wellness és spa szolgáltató állított ki, az üzleti találkozók száma meghaladta a 3300-at.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitottbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr467668044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása